Vandaag is LinkedIn naar de beurs gegaan. Het is is een van de meest spectaculaire IPO’s geworden. LinkedIn bestaat al acht jaar, maar krijgt de laatste paar jaar pas echt grote bekendheid. Er zijn inmiddels meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers. Opvallend genoeg zijn wij een top5 land. Vorige jaar opende LinkedIn z’n eerste buitenlandse kantoor. In Nederland. Wij staan erom bekend een netwerkend volkje te zijn.

Hoewel de groei er dus flink in zit, kan je dat van de winst nog niet zeggen. Vorig jaar werd voor het eerst winst gemaakt, zo’n 15 miljoen dollar. Gezien het aantal gebruikers is dat natuurlijk nog veel te weinig.

Overigens verdient LinkedIn geld aan advertenties en aan premium accounts. Die worden onder meer door recruitement bureaus gebruikt. Een voordeel is dat je iemand rechtstreeks kan benaderen, zonder dat je elkaar eerst als contact hebt moeten bevestigen.

Vandaag was het dan zover, de dag waar velen naar hadden uitgekeken. Ander sociale netwerksites als Twitter en Facebook zeker ook, omdat zij naar verwachting ook dit jaar naar de beurs zullen gaan. Het ging om ongeveer 10% van de aandelen, zo’n 8,5 miljoen. Vlak van tevoren had LinkedIn de uitgifteprijs nog verhoogd van $35 naar $45, wat voor een aantal analisten al wel erg optimistisch leek. Immers, met die koers zou LinkedIn zo’n $4 miljard waard zijn. En 250 maal de winst lijkt ook wel wat veel.

Maar ze zaten er flink naast. Want na enkele minuten al schoot de koers voorbij de $80. Op een gegeven moment stond het aandeel zelfs op $120, om uiteindelijk rond de $95 te eindigen. Hiermee zijn alle verwachtingen overtroffen. Maar is het niet wat erg veel? Is een waarde van 8  à  9 miljard dollar niet wat veel voor een bedrijf dat pas net een beetje winst maakt?

Dat zal moeten blijken. Ik vind dat de analisten en columnisten wel erg snel zijn met hun constatering dat we weer in een internetzeepbel terecht zijn gekomen. Natuurlijk, de sommetjes die de waarde van het bedrijf relateren aan de winst, geven een nogal scheve verhouding weer. Maar LinkedIn heeft nu ook een heleboel geld opgehaald waar ze ongetwijfeld plannen mee hebben. Vraag is vooral hoe ‘vast’ we met z’n allen aan LinkdIn zitten. In hoeverre zijn we vaste klant, betaald of onbetaald? Hoe makkelijk is het om over te stappen op een (toekomstige) concurrent? Nog niet zo makkelijk, denk ik.

Facebook bijvoorbeeld, gebruik ik vooral voor communicatie en updates van en aan mijn sociale netwerk. Het gaat over het heden en is tamelijk realtime. Het heeft in die zin voor mij geen historische functie; als we met z’n allen overstappen naar een ander platform gaan we daar vrolijk verder wat mij betreft. Dat ligt bij LinkedIn iets ingewikkelder, aangezien het daar voor een groot deel ook gaat om de historische gegevens. Mensen hebben hun CV vaak tot en met hun middelbare school terug in de tijd bijgewerkt. De gemiddelde LinkedIn gebuiker is 41 jaar (en man, maar dat terzijde). Dat betekent dat er gemiddeld bijna 30 jaar aan gegevens per gebruiker is ingevoerd. Dat is een heleboel data. Die zet je niet zo makkelijk over, denk ik.

En daar zit natuurlijk veel van de waarde van LinkedIn. Zo zou LinkedIn als ze slim naar al die carrièrepaden kijken, mij ook advies kunnen geven. Bij die 100 miljoen mensen zitten natuurlijk nog meer mannen van bijna 40, met een opleiding die techniek en management combineert, die zowel in dienstverband als zelfstandig hebben gewerkt. Wat zijn die gaan doen op hun 40e? Zou een mooie dienst zijn om mij dat te vertellen en in te adviseren. (Ik zoek geen hulp, het gaat me om het voorbeeld.)

Kortom: wat gaat LinkedIn allemaal voor moois voor ons bedenken, zeker nu ze al die miljoenen hebben opgehaald? Dat is voor mij de grote vraag. En dat bepaalt ook of het een zeepbel zal blijken te zijn. Want herinner je je Google nog? Die gingen in 2004 naar de beurs. Met een koers van $85. Dat was toch wel erg veel voor een zoekmachine. Van een zoekmachine kan je nieteens klant zijn. De koers is nu $530.

Ik sprak erover op Radio1.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *