Nadat KPN en Vodafone het eerder al hadden aangekondigd, was het vandaag de beurt aan T-Mobile: de tarieven voor mobiel internet gaan omhoog. Als reden wordt opgevoerd dat ‘de kosten voor aanleg en beheer van het mobiele datanet omhoog gaan, terwijl de inkomsten anders gelijk zouden blijven.’ Het einde dus van de ‘fair use policy’, waat neerkwam op ‘ga maar lekker internetten voor een tientje per maand, maar maak het niet te gek’. Dat doen velen van ons inmiddels wel. Dus daar is in te komen. Hoewel het natuurlijk wel pijlijk is te constateren dat de aanbieders eerst de grootste moeite hadden ons uit te leggen wat mobiel internet nu eigenlijk is en waarom het handig is.
Waar ik niet in kan komen is dat de mobiele abonnementen allemaal nog uitgaan van belminuten, waar je ook mobiel internet bij kan nemen. Zwaardere abonnementen, dus die met veel data, hebben veelal ook meer belminuten. Dat is echt achterhaald. Ik mis wat dat betreft visie van de operators: er zijn naar mijn idee groepen mensen die internet op hun mobiel belangrijker vinden dat bellen. Waarom geen abonnementen voor intensief internetgebruik met daarbij de mogelijkheid tot af en toe een belletje? Op dit moment met je echt hoogbegaafd zijn om chocola te kunnen maken uit het enorme aanbod van verschillende abonnementen.
Update 3-aug: De PvdA wil een onderzoek naar de prijsstijgingen. Tja, dat verbaast me enigszins. Martijn van Dam heeft zich hard gemaakt voor een wet voor netneutraliteit. En dat is een goede zaak. Die wet, die nog goegekeurd moet worden door de Eerste Kamer, moet voorkomen dat de operators aparte tarieven gaan hanteren voor specifieke applicaties. Lees: dat ik moet bijbetalen voor het gebruik van WhatsApp en Skype, omdat dat de operators sms’jes en tikken scheelt. Dat willen we niet. (Ook al omdat de operator dan wel heel gedetailleerd gaat bestuderen wat ik allemaal doe met mijn smartphone.) Gevolg is wel dat ik dan dus moet betalen voor meer mobiel datagebruik. Onafhankelijk van waarvoor ik het wil gebruiken. Volgens mij is dat wat er nu gebeurt.
Ik praatte erover op Radio 1:
0 reacties