Per 1 januari 2015 worden Facebook’s nieuwe algemene voorwaarden van kracht. Bottom line: take it or leave it. Als je Facebook vanaf die datum gebruikt, ga je automatisch akkoord. Waarom hebben we het erover?
FB mag naam en profielfoto gebruiken in advertenties. En ze mogen de door jou gepubliceerde foto’s en video’s, zonder tegenprestatie, ter beschikking stellen aan derde partijen.
Mag dat zomaar? Ja. Je hebt per definitie het auteursrecht op je foto’s en posts. Maar het gebruiksrecht heb je overgedragen aan Facebook.
Overigens is er voor Duitsland een uitzondering gemaakt. In Duitsland heb je, als enige land in de EU, wel de mogelijkheid de optie uit te vinken waarin staat dat je foto en profiel voor advertenties gebruikt kunnen worden. Het is in strijd met de op het gebied van privacy veel strengere grondwet van Duitsland. En vermoedelijk is dat weer te verklaren door de geschiedenis, te weten de Tweede Wereldoorlog.
Andere zaken die je mogelijk vervelend vind: Facebook gaat data gebruiken van WhatsApp en Instagram. Daardoor weet Facebook steeds meer en inmiddels heel veel van je: waar je eet, veelgebruikte routes, maar ook contacten, transacties, etc. En welke sites je nog meer bezoekt en welke apps je gebruikt. En dit alles zal gebruikt worden voor het tonen van ‘nog relevantere advertenties’. En wat lang ontkend is, maar wat we eigenlijk al wisten (ik maakte er drie jaar geleden al een item over bij NOS op 3) is dat like-buttons op andere sites dan FB ook info naar Facebook sturen over jou.
Mensen lezen de algemene voorwaarden niet. En we maken ons er ook niet druk om. En eigenlijk best opmerkelijk, als je bedenkt dat het 1,3 mld mensen aangaat…
>>Naschrift:
Ik heb veel mails gekregen naar aanleiding van het item. Daarom hier de twee meest belangrijke artikelen uit de Terms of Use van Facebook. Ze komen uiteraard van Facebook zelf. Mocht jij een andere of betere interpretatie hebben, hoor ik het graag.
Artikel 9.1Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze. |
Artikel 2.1 Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd. |
Ik praatte erover bij Radio 1, en dat leverde dan toch wel weer veel reacties (mails, twitter) op. Dus misschien komt er wat op gang.
Je kan ook kijken: