Voor de fervente televisiekijker is het pruimentijd. De zomerstop is begonnen in Hilversum en we moeten het dus doen zonder Pauw & Witteman, Desperate Housewives en De Wereld Draait Door. Dat geeft de programmamakers wellicht de tijd om eens kritisch te kijken naar de huidige televisieformats. Wel beschouwd zit daar namelijk weining vernieuwing in. Blijkbaar is de aanname dat de televisiekijker als een couch patato voor de buis wil hangen nog steeds leidend bij de programmamakers. Of dit ook echt zo is, is zeer de vraag.
De afgelopen jaren zijn er talloze rapporten, congressen en discussies geweest over het thema “TV versus PC”. Wie zou er winnen? Welk medium wordt dominant? Gaan ze integreren? Overigens is ‘pc’ in deze discussie synoniem voor ‘internet’. Ondertussen is video niet meer weg te denken op het web – getuige ook het succes van youtube en vele andere videosites. Maar nog belangrijker is dat het web sociaal geworden is. Nieuws, vakantiefoto’s, nieuwe producten en ga zo maar door zijn aanleiding voor internetgebruikers om te stemmen, te discussieren, te reageren en allerhande informatie met elkaar te delen. We MSN’en aan één stuk door en social networking sites zoals Hyves groeien als kool.
Waarom is dit nu relevant voor de televisie? Als belangrijke verschil tussen televisie- en internetgebruik werd altijd gesteld dat televisiekijken een sociale aangelegenheid is en internetgebruik juist individueel. De ontwikkelingen op internet tonen aan dat dit beeld achterhaald is; het gedrag van de hedendaagse internetter is namelijk allerminst individueel!
De meeste recente exponent van deze drang naar communicatie en socialisatie is Twitter. Met Twitter is het mogelijk een groep mensen, vrienden en collega’s bijvoorbeeld, permanent op de hoogte te houden van je dagelijkse bezigheden. Eigen teksten invoeren en die van anderen lezen kan op de computer maar ook mobiel met sms, email of een speciaal programmaatje op je gsm.
Het is interssant dat deze nieuwe toepassingen nu ook beginnen over te waaien naar de televisie. Vooralsnog niet geinitieerd door de programmamakers maar vanuit de gebruikers, de kijkers dus. Dit begon enkele maanden geleden met een groep mensen die op vrijdagavond naar Dragon’s Den keken, een programma waarin startende ondernemers geld proberen los te weken bij investeerders. Twitter maakte het geheel interessanter doordat je als kijker op de stoel van de investeerder kon gaan zitten en commentaar kon geven op de presentaties en om de kritieken van andere kijkers te lezen. Op deze manier zaten we dus met een groep te kijken, terwijl we stuk voor stuk misschien wel alleen thuis op de bank zaten. Twitter vormde zo een extra sociale laag die het televisieprogramma zelf niet bood.
Dit kan natuurlijk ook met heel andere programma’s. Zo vond ik het leuk om te merken hoe een grote groep mensen digitaal aan mijn lippen hing terwijl ik verslag deed van de bloedstollende strafschoppenserie tijdens de finale van het jeugd-EK voetbal.
Het lijkt erop dat er een nieuwe vorm van televisie aan het ontstaan is, laten we het maar televisie 2.0 noemen. En het is andere nieuwe televisie dan we dachten. De interactivitiet zit niet zozeer in het programma zelf; maar het is die van de kijkers onderling!
Op internet is onlangs een initiatief gestart, getiteld Zomaargasten. Het idee is ontstaan toen de hoofdpersonen van VPRO programma Zomergasten bekend werden gemaakt. Op Twitter onstond een discussie over hoe er een eigentijdse versie van dit programma gemaakt kon worden waarbij iedereen – dus niet alleen die prominente Nederlander – zijn eigen ideale televisie-avond kan maken. In Zomaargasten maakt een groep mensen gezamenlijk een programma rondom een thema waarop de groep deskundig is. Iedereen kan kijken – via internet – en één iemand is de regisseur die schakelt tussen de bijdragen van de verschillende deelnemers. Een zeer interessant experiment dat perfect aansluit bij de trend dat de kijker zelf het aanbod wil bepalen.
Natuurlijk zal deze manier van programma’s maken en kijken nooit de aantallen mensen trekken zoals die gebruikelijk zijn bij traditionele televisie. Maar het geeft wel aan dat er behoefte is aan meer sociale televisie. Ik zou zeggen Hilversum, kijk deze zomer goed naar dit soort initiatieven en doe er je voordeel mee!
Deze column is op 11-07-07 uitgezonden op BNR Nieuwsradio
Download de mp3 of beluister het radiograment met onderstaand spelertje
0 reacties