Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse justitie een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar een aantal sympathisanten van Wikileaks. Onder hen de Nederlander Rop Gonggrijp, oprichter van hackerstijdschrift Hack-Tic, eind jaren ’80 en mede-oprichter van internetprovider XS4ALL. Amerika heeft Twitter gevraagd om de accountgegevens van onder meer Gonggrijp. Dat lijkt niet echt zinvol, aangezien je nauwelijks informatie hoeft in te geven bij het aanmaken van zo’n account. Verder gaat het om inlogsessies, vanaf welke pc, enzovoorts, maar ook dit zal niet veel opleveren. Overigens is bekend dat Gonggrijp heeft geholpen met de openbaarmaking van een video van een Amerikaanse luchtaanval in Irak waarbij burgers om het leven zijn gekomen, onder wie ook twee journalisten van persbureau Reuters (Collateral Murder).
Ik denk niet dat deze actie van de Amerikaanse justitie iets oplevert. Ik vraag me wel af op basis waarvan ze de gegevens denken te kunnen opvragen. Naar verluidt hebben ze ook aangeklopt bij Facebook en Google. Ik verwacht eerlijk gezegd wel dat het niet lang zal duren voordat we te weten krijgen wat er in de ‘court order’ te lezen is.
Gisteravond zat Gonggrijp bij Pauw & Witteman waar hij min of meer bevestigde wat ik eerder op de avond over hem en zijn standpunten verteld had. Verder vroeg Charles Groenhuijsen zich, net als ik al had gedaan, hardop af waarom niemand het heeft over de belangrijke rol die kranten als de New York Times en de Washington Post hebben gespeeld bij de onthullingen van WIkileaks. Het zou consequent zijn als de Amerikaanse justitie haar pijlen ook op hen zou richten.
Beluister mijn gesprek op Radio 1:
0 reacties