Google heeft wat nieuws: ze gaan online muziek verkopen. Voor $0,99 kun je losse nummers aanschaffen en voor $9,99 kun je zelfs een heel album aanschaffen. Met verschillende muziekmaatschappijen zijn overeenkomsten gesloten: EMI, Universal, en Sony. Alleen Warner ontbreekt nog. Binnekort zullen er 13 miljoen liedjes in de catalogus zitten. Om mensen te lokken zal er dagelijks een gratis liedje worden aangeboden.
‘Wat is anders dan bij iTunes?, is de eerste vraag die opkomt. Een aantal zaken. Ik noem de belangrijkste. Zo kan je 20.000 eigen nummers opslaan in de cloud. Die heb je dan overla beschikbaar, op elk device. Dit onderdeel is gratis.
Verder is er een belangrijke integratie met Google+, de sociale netwerkdienst. Zo kan je vanuit Google Music door op de +1-knop te drukken muziek delen met je kringen. Mensen in die kringen kunnen vervolgens deze muziek meteen beluisteren in de stream en met één druk op de knop het album of het muzieknummer aanschaffen. Met zo’n 40 miljoen gebruikers van Google Plus, is dit in potentie een zeer krachtige manier om muziek over het web te verspreiden en anderen te enthousiasmeren en ze zo te potentiële kopers te maken. Artiesten kunnen instellen hoe hun muziek in Google+ te beluisteren is, alleen een kort stukje of de hele track. Het goede van dit mechanisme is dat het dus zowel voor de klant (de fa, de luisteraar) als de artiest een goed mechanisme is. Dat is wel eens anders geweest in de muziekbusiness.
Een ander onderdeel, en dat is misschien wel het meest interessante, is de Artist Hub. Hier kunnen onbekende artiesten en bands, zelf een pagina aanmaken en hun muziek aanbieden. Er zijn natuurlijk veel nog onontdekte artiesten en die kunnnen hier een potentieel groot podium vinden. Zeker wanneer hun fans meehelpen de muziek verder te verspreiden, zoals hierboven beschreven. Interessant voor de artiest is dat het op deze manier viraal verspreiden natuurlij digitaal te volgen zal zijn. Het inrichten van een eigen plekje kost bijna niets en 70% van de inkomsten van de verkochte muziek is voor de artiest.
Google Music is te gebruiken met een webbrowser en natuurlijk met een Android smartphone. Met meer dan 200 miljoen Android apparaten wereldwijd, ligt hier een gigantische potentie. Ook vanuit YouTube, ook van Google, waar veel muziek video’s staan, zullen links naar Google Music worden gemaakt die tot aankopen moeten leiden.
Al met al lijkt de Music Hub het meest vernieuwende onderdeel van Google’s nieuwe dienst. Verder vraag ik me af of Google Plus nu als aanjager voor Google Music moet worden gezien, of dat Google zich – ondanks de gestage groei – toch zorgen maakt over hun ultieme poging eindelijk een sociale netwerkdienst op poten te zetten. En dat Google Music in de strijd met de grote concurrenten – Apple met iTunes en Facebook dat met Spotify al muziek in huis heeft – wellicht juist als extraatje gezien moet worden voor Google Plus.
0 reacties