Nadat twee weken geleden Lnkedin naar de beurs ging, kondigde vandaag Groupon aan ook naar de beurs te willen. En opnieuw komt de vraag op: zitten we in een nieuwe internet zeepbel?
Groupon is een bedrijf dat deals maakt met restaurants, wellness centra, pretparken, slipscholen, foto-op-canvas winkels, etc. De korting is fors, meestal ruim 50%, en je koopt als klant de korting. De deal duurt maar een etmaal en gaat alleen door wanneer een minimaal aantal mensen inschrijft. Met de gekochte coupon ga je vervolgens – als je hem niet vergeet, net als al die gekregen boekenbonnen – naar het restaurant.
Die vraag of deze aangekondigde beursgang geen luchtbel is, is begrijpelijk. Groupon wil namelijk maarliefst $750 miljoen ophalen. Hoewel Groupon behoorlijk veel omzet maakt, $650 miljoen dit eerste kwartaal, geven ze nog meer uit en maken dus verlies. Groupon bepaalt de eigen waarde op zo’n $15 mld. Voor een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt, lijkt dat wat veel.
Toch zijn er ook opbouwende argumenten. Groupon had begin vorig jaar 4,3 miljoen abonnees (mensen die de dagelijkse aanbiedingen per mail ontvangen). Nu zijn dat er 83 miljoen. Daarmee is Groupon het snelst groeiende internetbedrijf uit de geschiedenis. Mooie titel. Verder is Groupon een mooie manier van lokale marketing; een deal laten rondmailen kost de restauranthouder nog geen geld immers. Dat Google dit ook zo ziet bleek al eind vorig jaar toen het $6 mld bood voor Groupon. Overigens haalde Groupon rond die tijd ook al $950 miljoen op bij investeerders. Dat is ook niet zomaar.
Toch is er wel een belangrijk probleem: het concept van Groupon is vrij gemakkelijk kopieerbaar. En dat is dan ook al honderden keren gebeurd. En alsof dat nog niet erg genoeg is, komt Google met een dienst genaamd Google Offers, en Facebook – dat al aardig wat gebruikers heeeft – met Facebook Deals.
Wat Groupon in de afgelopen tweeënhalf jaar heeft laten zien is ontegenzeggelijk heel knap. Maar of ze die miljarden al waard zijn, betwijfel ik ten zeerste. Eerst maar eens afwachten waar ze nu echt mee gaan komen als de beursgang er ook daadwerkelijk aankomt.
Luister het gesprek terug bij Radio 1.
0 reacties