ING internetbankieren kampt voor de derde dag op rij met een storing. Hoe kan dat, is dan de vraag. Uiteraard van klanten, maar ook bij de media. Die vraag is lastig te beantwoorden, zo blijkt. Als we kijken naar de meldingen die verschenen bij een poging om in te loggen, zien we de volgende variaties: “Mijn ING is tijdelijk niet beschikbaar”, “Er zijn geen gegevens beschikbaar”, “De storing is verholpen maar het kan nog even druk zijn”. En vanmiddag: “Er zijn erg veel bezoekers. Hierdoor is het niet mogelijk om in te loggen”

Daar komen we niet verder meer. Ondertussen meldt ING “We doen onderzoek of er verband bestaat tussen de storingen”. Dat klinkt weinig hoopvol. Sterker: ze hebben dus geen idee. Vanmiddag werd het iets specifieker, zo leek het: “Er is een probleem met de database”. Maar als je je realiseert dat zo’n beetje elke website tegenwoordig met een database werkt, geeft ook dat antwoord weinig houvast.

Een woordvoerder van ING probeert ons hoop voor de toekomst te geven: “We zoeken naar een oplossing om storingen in de toekomst te vermijden.” Dat is echt een holle frase, want je probeert een systeem altijd zodanig te bouwen dat er geen storingen zullen zijn, nietwaar?

Aan het begin van de avond was er dan eindelijk het goede nieuws dat de storing was verholpen en dat klanten mondjesmaat weer worden toegelaten. De ING woordvoerder wilde nog wel het volgende kwijt: “Het zat op een plek waar we het niet hadden verwacht”. Dat is – als je er over nadenkt – wel echt een een flauwekul statement. Als je zo lang hebt gezicht is het evident dat je niet wist waar het zat…

Bovenstaande is wellicht wat flauw, maar het geeft wat mij betreft eens te meer weer hoe afhankelijk we zijn geworden van technologie. Ook dat is geen nieuws, maar als er dan iets niet werkt, blijkt dit nauwelijks fatsoenlijk uit te leggen aan de buitenwacht. Het is ING in ieder geval niet gelukt. Vervelend voor ons, maar ook voor ING. Wat bij onduidelijkheid gaan mensen speculeren. Zo dook al snel het verhaal op dat ING met decennia oude computers werkt die stammen uit het (begin van het) Postbank tijdperk. En dat ze als enige grote bank met TAN codes werken die niet meer van deze tijd zijn.

Dit soort incidenten zijn niet goed voor het vertrouwen. En niet alleen dat. Internetbankieren is het stadium van ‘nice to have’ al lang gepasseerd. Zo is het onderdeel van betaalsysteem van iDEAL. Er worden iDEAL zo’n 100 miljoen transacties per jaar gedaan (>250.000 per dag). Bij systemen van deze omvang past een adequate uitleg bij haperingen. En dat blijkt dus vedraaid lastig, zo is de afgelopen dagen maar weer gebleken.

Radio 1 belde me erover. Want zelf praat ik graag over (nieuwe) technologie.

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *