Een aantal grote merken waaronder Sony komt met televisies met daarop Google TV. Software die ‘in’ het televisietoestel draait. Uitgangspunt van Google is dat er inmiddels zo veel video content beschikbaar is op internet, dat het fijn zou zijn als je die op je gewone televisietoestel zou kunnen bekijken. Want op internet, en dus met een laptop of pc, is het vaak veel makkelijker om een uitzending via Uitzending Gemist terug te kijken of een videofragment op YouTube te vinden, terwijl het kijken op zich veel prettiger is op een luie bank voor een tv.
Logisch?
De stap van Google is begrijpelijk. De al jaren voorspelde integratie van tv en internet is er nog lang niet. Ik geloof er ook niet zo in. Die statements zijn veel te veel vanuit de technologie geredeneerd. Dat tv-signalen via een ip-signaal (internettechnologie) gedistribueerd worden, maakt het nog geen internet.
Het idee om online video content op de televisie te bekijken is natuurlijk niet nieuw en vele oplossingen, kastjes en kabeltjes zijn Google voorgegaan. Maar nu wordt het dan echt geïntegreerd in het tv-toestel. Voor andere toestellen is er dan een doosje, een zogenaamde settop box, die je onder je tv-toestel moet zetten.
Apple TV
En Google is niet de enige. Ook Apple – ja, de twee giganten concurreren met elkaar op verschillende markten – komt met een nieuwe versie van Apple TV. Dit kleine doosje voor onder de televisie, streamt vanaf andere apparaten – Apple noemt dit Airplay – video en audio vanaf andere pc’s, iPhones en iPads. En die video kan je huren. Een DVD film in hd-kwaliteit kost 5 dollar per dag, een aflevering van een tv-serie is verlaagd van 3 naar 1 dollar. De Apple TV zelf kost $99.
Grote vraag: wat gaan wij in Nederland krijgen aan content? In de Verenigde Staten zullen Fox en ABC hun shows aanbieden via de streamingservice. Het aanbod bepaalt in grote mate het succes van Apple TV.
Verdienmodellen
En hoe wordt er dan geld verdiend? De markt voor televisiereclames is vele malen groter dan de online advertentiemarkt. Google zou daar graag een graantje van meepikken. Verder zal er voor veel van de content die kijkers willen zien, moeten worden betaald. Pay per view dus. De kijker gaat dit rechtstreeks afnemen van de leverancier. Google heeft een betaaldienst, Google Checkout.
Mogelijke gevolgen
Uitgevers van content hebben straks een nieuwe manier om, buiten de kabel om, hun content in hoge kwaliteit op de televisie in de huiskamer te krijgen. Een geval van ‘cut out the middle man’ dus. Oftewel: wat is de toegevoegde waarde van een distributeur als Net5, als de inhoud via internet op de televisie gaat komen? Kabelaars worden nu betaald door de zenders voor doorgifte en door de kijkers voor abonnementen.
Toch doemt ook weer de discussie op over ‘lean forward’ versus ‘lean backward’. Anders gezegd: heb ik eigenlijk wel zin om ’s avonds op de bank actief te moeten klikken? Of zit ik liever achterover waarbij alleen mijn duim beweegt om de knopjes op de afstandsbediening in te drukken? Zeg het maar.
Verder verwacht ik dat er met argusogen naar Google gekeken zal worden, voor zover dat niet al gebeurt. Voor veel mensen is de Google zoekmachine ‘de start van het internet’ – en dit zou betekenen dat we ook op ons televisietoestel zouden beginnen met die Google zoekmachine. Is dat niet te veel dominantie? Zullen er nog (andere) partijen tegen Google in gaan, of zijn we al zover dat er sprake is van ‘if you can’t beat them, join them’?
Overigens bieden diensten als Google TV en Apple TV de kijker dus de mogelijkheid om via een directe manier bij content te komen, het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Mediabedrijven hebben steeds vaker een eigen videokanaal, wat meestal bestaat uit korte episodes of interviews die periodiek op de site geplaatst worden. Deze content kan nu ook als een soort tv-kanaal worden geboden. En dit biedt perspectief, want mijn ervaring is nog altijd dat het internet weliswaar een perfecte wereld is om video te vinden, en dus ook mee te publiceren, maar niet om het te consumeren. De concentratieboog is, bij mij in ieder geval, beperkt, al is het maar door inkomende mail en andere online verleidingen. Een op de huiskamer gerichte dienst zou uitkomst kunnen bieden.
Plussen en minnen
Apple TV is een gesloten concept. Eigenlijk is dat al uit de tijd, al kan je niet zeggen dat het niet goed gaat met Apple nu. Het doosje is vrij goedkoop (<100 euro) en heeft een hele mooie interface. Apple kan dat.
Google TV is initieel veel duurder, want je moet ofwel een nieuw tv-toestel aanschaffen, of een Logitsch settop-box voor 250 euro. Maar het is een open model, het model voor de toekomst dus. En er is volop ruimte voor apps en het open internet. Het feit dat het ingebouwd zit in het televsietoestel is op termijn een voordeel.
Tot slot
Hoewel de gevolgen in potentie groot kunnen zijn, verwacht ik niet dat ze snel zullen optreden. Ten eerste zal het tempo waarin deze diensten beschikbaar komen en ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden, niet hoog zijn. Al is het maar omdat je er een nieuw doosje of zelfs een hele nieuwe televisie voor moet kopen. Daarnaast zijn de content en diensten vaak in eerste instantie nog zeer op de Amerikaanse markt geënt. Een goed gevuld Nederlands dienstenpakket is noodzakelijk om het gebruik aantrekkelijk te maken voor een grote groep. Tot slot is het ook te gemakkelijk om te stellen dat internet als alternatieve infrastructuur kan dienen voor het huidige kabelnetwerk. Broadcastdiensten – iedereen ontvangt tegelijkertijd alle zenders, je bepaalt op je toestel naar welke je kijkt – stellen hele andere eisen dan narrowcast – je vraagt iets op en dat komt vervolgens naar je toe. Anders gezegd: als we op zaterdagavond massaal films en shows gaan kijken, maar wel allemaal een andere en op (net) andere tijdstippen, verstopt het (lokale) internet. Misschien heeft de glasvezellobby hier weer een nieuw argument mee in handen…
Een deel van bovenstaande kwam ter sprake in een gesprek dat ik had bij BNR, waar ook William Valkenburg, directeur Internet Coördinatie, te gast was.
0 reacties