Veel landen hebben de afgelopen jaren een wet voor netneutraliteit ingevoerd. Die wet zorgt ervoor dat internetproviders alle data hetzelfde moeten behandelen. Sinds 2015 geldt ook de VS netneutraliteit. Maar de FCC heeft nu voor afschaffing gestemd. De commissie bestaat uit drie Republikeinen en twee Democraten. Netneutraliteit is onder Obama ingevoerd. De uitslag van de stemming laat zich raden.
 
FCC-voorzitter Ajit Pai zegt: “We moeten simpelweg regels opstellen die het mogelijk maken voor bedrijven in allerlei sectoren om te concurreren”. Klinkt op zich prima, behalve dan dat er in veel gebieden in de VS helemaal niet te kiezen valt tussen toegangsprividers, en er dus geen concurrentie of markt is.
Met het besluit laat de FCC de machtsbalans in de VS van techbedrijven als Google en Facebook verschuiven naar telecomproviders als AT&T, Comcast en Verizon.
 
Wat nu als er geen netneutraliteit is? Een paar voorbeelden en ideeën:
– providers kunnen ervoor zorgen dat hun eigen diensten beter te vinden zijn dan die van concurrenten;
– een provider kan geld vragen aan sites voor een snelle en stabiele bereikbaarheid;
– een provider kan speciale abonnementen ontwikkelen, waarvoor extra betaald moet worden. Bijvoorbeeld een versie met alleen video-diensten, zoals YouTube en Netflix, of een ‘social media bundel’ met alleen toegang tot Facebook, Instagram en Pinterest bijvoorbeeld.
Heel rooskleurig bezien kan je bovenstaande als innovatie van diensten zien. Of je noemt het machtsmisbruik door providers, dat kan ook.
 
Wellicht opmerkelijk, maar veel Amerikaanse techbedrijven, waaronder Netflix, Twitter, Apple, Facebook en Google, pleitten er eerder dit jaar voor om de Amerikaanse regels voor netneutraliteit te behouden. Ook nu weer hebben ze laten weten tegen afschaffing te zijn. Vermoedelijk zijn ze bang te worden overgeleverd aan de wensen, of grillen, van providers.
 
Ik sprak, samen met Europarlementariër Marietje Schaake, over de afschaffing van netneutraliteit in de VS, waarom dit geen goede ontwikkeling is en de mogelijke gevolgen op NPO Radio 1.
 

 

 

 

 

Categorieën: Radio