Morgen woont Sylvana Simons de rechtszaak bij die het OM heeft aangespannen tegen 22 mensen die haar online hebben bedreigd en voor rotte vis hebben uitgemaakt. Dat laatste is het understatement of the year, als je kijkt naar wat mensen naar haar hoofd hebben geslingerd. (Zie bijvoorbeeld Sylvana Simons moest ‘oprotten naar het oerwoud’.) Het is werkelijk niet te geloven…
Vanmiddag was ik te gast bij De Nieuws BV waarin we spraken over die zaak, maar ook over de rol van de grote sociale platforms. De vraag die al snel opkomt is waarom die niet actiever modereren. Afgezien van praktische bezwaren – er worden 300.000 berichten per minuut op Facebook geplaatst, en 500.000 reacties – is er vooral ook een principiële kant. Als Facebook berichten zou gaan modereren, en dus zo nu en dan iets blokkeren, geven ze impliciet akkoord aan alle andere berichten. Daar wil geen enkel sociaal platform aan. En het is natuurlijk de vraag of we echt willen dat Facebook dat zou gaan doen; willen we echt dat het platform bepaalt wat wij wel of niet mogen publiceren?
In Duitsland heeft de minister van justitie een wetsvoorstel ingediend dat socialemediabedrijven verplicht om berichten die bijvoorbeeld haatzaaiend zijn, binnen 24 uur te verwijderen op straffe van een boete die kan oplopen tot 50 miljoen. Waar je wellicht een schrikreactie zou verwachten van bijvoorbeeld Facebook zit de schrik vooral bij privacy voorvechters; want gaat deze boete er niet toe leiden dat berichten prematuur en onnodig geweerd gaan worden?
Over bovenstaande sprak ik, samen met Sylvana Simons zelf, op NPO Radio 1 in de Nieuws BV.