Bitcoin is een virtuele valuta. In 2009 bedacht door de Japanner Satoshi Nakamoto, al is niet duidelijk wie hij is en of hij überhaupt bestaat. Het is een zogenaamde ‘crypto-currency’; er zijn geen muntten e.d. maar slechts codes. Deze codes zijn uniek, dus het geld is maar één keer uit te geven.

Er bestaat natuurlijke allerleis soorten virtueel geld, zoals drankbonnen, maar hét grote verschil met deze betaalsystemen is dat er bij Bitcoin geen centraal uitgiftepunt is. Er komt geen bank aan te pas. En dus ook geen bank die gered moet worden met overheidsgeld.

Het is in feite ‘peer-to-peer’ geld. Vergelijkbaar met de bestandsuitwisselings-systemen. Tien jaar geleden was er Napster, dat het mogelijk maakt om onderling muziek uit te ruilen. Maar Napster had één centrale database, dus was daarmee ook kwetsbaar voor de wetshandhaver en dus uit de lucht te halen. Toen kwam KaZaA; dat had geen centrale database; elke aangesloten pc nam een deel van die taak op zich en werd daarmee onderdeel van het systeem.

Zo is het ook met Bitcoin. Zodra je de software installeert, draag je bij aan de instandhouding van het systeem. En omdat jouw pc dan gaat meerekenen aan de codes, wordt je daar heel langzaam voor beloond en zal je saldo, weliswaar héél langzaam, oplopen. In 2140 zal er in totaal 21 miljoen BTC beschikbaar zijn gekomen als gevolg van dit ‘minen’.

Er gaan mooie statements de ronde over Bitcoin: zoals internet publishing heeft veranderd, zo verandert Bitcoin de financiële wereld. Dat is afwachten. Maar ook de Europese Centrale Bank kijkt naar Bitcoin.

En de problemen in Cyprus, waar spaargeld toch niet zo veilig bleek als we misschien dachten, hebben ertoe geleid dat mensen steeds meer open staan voor andere monetaire systemen dan die van de Euro bijvoorbeeld. Dat verklaart de enorme populariteit van Bitcoin: begin dit jaar was één BTC ongeveer 10 euro waard. Vorige week werd de 100 euro grens doorbroken, en nu staat hij op 147 euro!

Nu: door de 100 euro. Er zijn nu ongeveer 10 miljoen BTC in omloop, tezamen et een waarde van meer dan 100 miljoen euro dus.

En wat kan je er dan mee? In principe is het simpel: je kan iedereen ermee betalen die BTC accepteert. In de VS is een pizaketen die ze accepteert (pizzaforcoins) en hier in Nederland staat een huis te koop voor 6000 BTC. Verder is het nog vooral games, boeken en webhosting e.d.

Overigens is een van de grote voordelen van het accepteren van BTC dat er geen transactiekosten zijn. Nu betaal je als webwinkel bijvoorbeeld aan een payment-provider (IDEAL) en/of bank. Door het wegvallen van deze kosten kan de besparing flink oplopen.

In mijn ogen is het wachten op een grote aanbieder als BOL.com bijvoorbeeld om voor een doorbraak te zorgen, al zal die nog even op zich laten wachten. Er moeten i ieder geval kringetjes ontstaan, net als vroeger: de smid heeft de bakker nodig, de bakker de boer, en de boer hoefijzers. Dan is er een basis voor ruilhandel en dus voor een munt. Virtueel of niet.

[youtube width=”600″ height=”365″]http://www.youtube.com/watch?v=8es2YC-4Qs4[/youtube]

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *