Amazon Prime
Weinig mensen zullen het hier kennen: Amazon Prime. Een dienst van Amazon waar je als abonnee toegang krijgt tot 15.000 films en series, 800.000 ebooks, onbeperkt muziek streamen en een snellere levering van bestellingen uit de Amazon webwinkel. Het bestaat al jaren en heeft zo’n 70 miljoen abonnees wereldwijd.

Jeremy Clarkson, de door de BBC ontslagen presentator van Top Gear, vertelde met zijn twee vertrouwde collega’s op Twitter dat de nieuwe versie van het programma, The Grand Tour, in december beschikbaar komt in 200 landen wereldwijd. Op dit moment is Amazon Prime Video alleen nog te zien in de VS, het VK, Duitsland en Japan. Deze aankondiging heeft voor flink wat opwinding gezorgd. Niet alleen bij de Top Gear fans; het betekent dat er een concurrent bij komt voor Netflix.

De kijker
Voor de consument, de kijker, betekent dit nog meer versnippering. Nog niet zo lang geleden hadden we alleen ‘gewone’ televisie met zo’n 20 zenders. Nu hebben we daarnaast Netflix (dat in ongeveer 1 op de 5 huishoudens in Nederland bekeken wordt), Videoland, Knippr en straks dus ook Amazon Prime Video. Veel verschillende aanbidders dus. Maar ook veel meer aanbod. Er is steeds meer te kiezen. Een verrijking dus.

Invloed op het medialandschap
In de VS kijken huishoudens met een Netflix of Amazon abonnement zo’n 10%-15% minder naar traditionele televisie. Met het toenemende aanbod aan video-on-demand diensten, nu dus ook in Nederland, zal ook hier het lineair tv-kijken verder afnemen.

Niet verrassend zie je de grootste verschuiving bij jongeren; die zijn ‘on-d-mand’ mediaconsumptie gewend. Dus lineaire tv gericht op jongeren krijgt het als eerste echt moeilijk.

Kijkgedrag
De verwachting van velen is dat het afhaken van het traditionele tv-kijken verder zal toenemen, want “jongeren kijken al geen tv meer”. Dat is inderdaad waarschijnlijk, maar ik vraag me toch ook af of die redering echt wel klopt; want zou het kijkgedrag van iemand niet veranderen met de leeftijd? Is het mediagebruik van de huidige jongeren wel te extrapoleren naar dat van de groep dertigers straks? Of hebben die jongeren tegen de tijd dat ze een drukke baan hebben toch wat minder tijd om voortdurend actief en interactief bezig te zijn, en ploffen ze ook aan de vooravond op de bank om RTL Boulevard en aansluitend DWDD te kijken. Lekker passief en lineair?

Ik werkte mee aan een item van EenVandaag dat vooral was ingestoken op het feit dat het Nederlandse United de productie van The Grand Tour op zich neemt. 

Categorieën: TV