In de Verenigde Staten is de Stop Online Piracy Act in de maak. Althans, het is een wetsvoorstel ingediend door een Republikein dat in eerste instantie op veel steun kon rekenen. Sinds kort echter gaan er geluiden op dat leden van de regering er toch veel moeite mee zouden hebben, en die geluiden zouden er weer op kunnen duiden dat Obama mogelijk een veto uit gaat spreken. Vanwege de onrust is de behandeling van het voorstel uitgesteld.
Maar waar gaat het over? Op dit moment kan je als je vindt dat anderen inbreuk maken op jouw auteursrecht een beroep doen op het ‘notice en take down’ principe. Kortweg: staat er onterecht iets op YouTube waarvan jij de eigenaar bent, dan vraag je ze het eraf te halen. En dat gebeurt dan. (En zo niet, volgt een rechtzaak.) SOPA gaat veel verder. Als die wet er komt, ga je niet naar de site die inbreuk maakt, maar laat je ISP’s de site ontoegankelijk maken. Dat betekent dat de eigenaar van de site die (vermeend) inbreuk maakt op iemands auteursrecht dus niet eens is aangeklaagd; zijn site is vanaf zeker moment gewoon niet meer te bezoeken.
En het gaat nog verder, want ook Google bijvoorbeeld kan gesommeerd worden om verwijzingen naar betreffende sites uit de zoekresultaten te weren. Dat is nogal wat. En mocht het om een webwinkel gaan bijvoorbeeld, kunnen ook bedrijven als Visa en Paypal gesommeerd worden te stoppen met het faciliteren van transacties. En adverteerders met het plaatsen van ads. En mocht je als afgesloten webwinkel denken dat je dan bij de ISP kan aankloppen die jou heeft geblokkeerd, dan heb je het mis; ook dat wordt onmogelijk als gevolg van de nieuwe wet. Het is zelfs niet zo dat er altijd een rechter aan te pas hoeft te komen. Internet Service Providers kunnen ook zelf tot het afsluiten van een site overgaan, mochten ze menen dat er sprake is van het schenden van auteursrecht van Amerikanen.
Ik moet nog zien of het er echt van komt. Het verzet wordt steeds groter ondertussen, zowel binnen de VS als daarbuiten. In mijn ogen gaat het afsluiten van de toegang in plaats van het opdoeken van sites, principieel gezien echt heel ver. Staan we daar wel bij stil? De Radio1 redactie wel, zo lijkt het, want een dergelijke quote hoorde vandaag terug in een promo:
Samen met een jurist van ICT recht besprak ik op Radio 1 wat SOPA nu precies betekent, ook voor ons in Nederland, en schetste ik wat in mijn ogen de oplossing is van dit mondiale probleem.
0 reacties